Opdrachtgever
    Soort project
      Functie
        Gebouwvorm
          Materiaal
            Bescherming
              Omgeving
                Status
                  Vredestraat - Sas van Gent
                   gegevens project  
                  down
                  up

                   

                  Renovatie 41 woningen in Sas van Gent
                   
                  De Vredestraat in Sas van Gent is een symbool van de eerste woningwetwoningen, opgericht door toentertijd twee woningbouwverenigingen. De huizen van "Vooruit" waren simpel van vormgeving. Op de begane grond een smalle en korte gang met de trap naar boven, twee kleine kamers, een uitgebouwde keuken, een toilet in een open portaal. Op de bovenverdieping drie kleine slaapkamers.
                   
                  In 1966 sloeg de industriële malaise toe. Sas van Gent telde toen 10 fabrieken waar ruim 400 inwoners werkten, vooral vrouwen. Onder druk van de buitenlandse textielconcurrentie sloten deze binnen een half jaar. Daarna volgden een graanverwerkingsfabriek, twee suikerfabrieken en tot slot een meelfabriek. Met de fabrieken verdwenen de inwoners en het inwonertal daalde jarenlang drastisch. Dat betekende massale leegstand van huizen, vreemd genoeg echter niet aan de Vredestraat. Na die periode is er slechts kleinschalig onderhoud uitgevoerd aan deze woningen waardoor de straat in een steeds verder wegzakkend milieu terecht kwam en uiteindelijk bestempeld werd als een van de beruchtste straten van Sas van Gent. Door samenwerking tussen de gemeente en Woonstichting Zeeuws-Vlaanderen moest er middels de Renaissance van Sas van Gent en de renovatie van de Vredestraat een eind komen aan het verder wegzakken van het gebied. Hierbij moest de historische waarde van de woningen behouden blijven. Het energielabel moest van G naar B gaan, waarbij uiteindelijk A is behaald. 
                   
                   
                  De bestaande kunststof kozijnen zijn verwijderd en vervangen door nieuwe Lamikon Longlife kozijnen. Deze duurzame kozijnen met het Dubokeur certificaat zijn uitgevoerd in een historische detaillering. Het voegwerk is weer vervangen teruggebracht naar een knipvoeg. Gevels zijn na het voegwerk geïmpregneerd. Details uit de jaren 30 zijn teruggebracht zoals kozijnen, dakkapellen met zinken bekleding, hwa in zink, uitgetimmerde goten met klossen en neuslijsten en buitenlichtarmaturen voorzien van ledlampen. Alle gevels en bouwmuren zijn voorzien van geïsoleerde voorzetwanden. Vloeren zijn uitgevoerd in 600 mm schuimbeton (Rc=7 ca). De daken zijn voorzien van 90 mm steenwol isolatie. De energiezuinige CV-installatie is geoptimaliseerd. De indeling van de  woningen is volledig veranderd en praktisch ingericht naar de normen en behoeftes van deze tijd. Tevens zijn de woningen aan de achterzijde enkele meters uitgbouwd. Achterin de tuin is een carport, een tegelpad en een houten erf afscheiding aangebracht zodat de achterzijde van de woningen nu een betere uitstraling heeft.