Opdrachtgever
  Soort project
   Functie
    Gebouwvorm
     Materiaal
      Bescherming
       Omgeving
        Status
         Bijgebouw woonhuis van den Doel - Ilpendam
          gegevens project  
         down
         up

         Bijgebouw Woonhuis van den Doel Ilpendam - interpretatie van het ontwerp van het bijgebouw van Gerrit Rietveld uit 1959.

         Het bijgebouw is in 1959 door architect Gerrit Rietveld ontworpen als tuinhuis bij het woonhuis van den Doel.

         De bestektekeningen zijn in 1961 gemaakt door architect Bertus Mulder die ook betrokken is geweest bij de restauratie van het woonhuis van den Doel.

         De opdrachtgevers hebben het plan om het bijgebouw te gebruiken als bed&breakfast om meer mensen te laten genieten van het Rietveld erfgoed. Het gebouw zal tijdelijk gebruikt gaan worden als mantelzorgwoning voor de moeder van een van de opdrachtgevers.

         Het bijgebouw is aangepast in de hoogte om te voldoen aan de huidige eisen, de dimensies zijn daarop aangepast zodat de schaalverhouding gelijk is gebleven. Het perceel krijgt een nieuwe entree. In relatie tot de nieuwe entree is het bijgebouw gespiegeld op de kavel gesitueerd ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp.

         Een hoog raam aan de oostzijde, een klein raam bij de entree en een onderkeldering zijn nieuwe toevoegingen ingepast in de bestaande architectuur. Het gebouw is hoogwaardig geïsoleerd.

         Het gebouw is in tegenstelling tot de houtkachel in het oorspronkelijke ontwerp nu voorzien van vloerverwarming en aangesloten op de verwarmingsinstallatie in het hoofdgebouw.

         Om het sterke beeld van de cirkelvorm te benadrukken en een gelijk detail te realiseren in het rechthoekige volume is een detail met een stalen beplating gekozen gekoppeld aan de staalconstructie van het gebouw.

         Rietveld heeft in zijn schetsen het voegwerk aangegeven in de anthraciet splitblokken om de 2 lagen een witte voeg waarmee in het metselwerk de horizontaliteit benadrukt wordt.

         De cirkelvorm wordt in het exterieur 2 buiten bergruimtes afgesloten door middel van zwart ronde houten paaltjes waarmee een sterke verticaliteit wordt benadrukt.

         Net als bij het woonhuis opent het huis zich naar het zuiden met een grote glaswand en een 3 meter brede schuifdeur.

         In het interieur is de ruimtelijkheid behouden die in het oorspronkelijke ontwerp zat tussen de woonkamer, slaapkamer en hal maar zijn deze ruimten ook met schuifdeuren af te sluiten van elkaar.

         Het is mooi dat 58 jaar na de dood van Rietveld een hedendaagse interpretatie van dit bijgebouw gerealiseerd is en zo alsnog een ensemble met het woonhuis tot stand is gekomen.