Opdrachtgever
  Soort project
   Functie
    Gebouwvorm
     Materiaal
      Bescherming
       Omgeving
        Status
         Museumwoning Torenstraat - Drachten
          gegevens project  
         down
         up

         Architect C. de Boer heeft in 1920 16 middenstandswoningen ontworpen in Drachten. In die tijd heerste een bijzonder cultureel klimaat in Drachten met invloeden van de Stijlbeweging en het Dadaisme.

         Via deze gebroeders Rinsema kwam de Boer in contact met Theo van Doesburg die al sinds 1917 samenwerkte met architecten om zijn ideeen over kleurgebruik in interieur en exterieur te realiseren. Van Doesburg heeft zowel voor het interieur als voor het exterieur ontwerptekeningen uitgewerkt en vanuit Weimar naar architect de Boer gestuurd. Op deze tekeningen staat precies aangegeven welke kleur welk onderdeel moest krijgen, vaak met tekst aangevuld. Voor de exacte kleurstelling maakte hij zogenaamde kleurharmonieen waarbij hij precies aangaf welke harmonie waar moest worden toegepast. Hiervan en van de briefwisseling tussen de Boer en van Doesburg is nog heel veel aanwezig in archieven.

         De woning op Torenstraat 3 wordt een museumwoning die teruggebracht wordt naar de ideeen van Theo van Doesburg. Op de zolder komt een kleine woning voor een artist in residence die daar voor een bepaalde tijd kan werken aan een project gerelateerd aan het gedachtengoed van van Doesburg, de Stijl of het dadaisme.