Opdrachtgever
  Soort project
   Functie
    Gebouwvorm
     Materiaal
      Bescherming
       Omgeving
        Status
         Woonhuis Draaiweg - Utrecht
          gegevens project  
         down
         up

         De inmiddels naar de uitgestrekte bossen van Zweden geëmigreerde familie van der Maas bewoonde een kleine 19e eeuwse arbeiderswoning aan de Verenigingstraat in Utrecht. Edo had het plan opgevat om op het naastgelegen lege kavel aan de drukke Draaiweg in zelfbouw een uitbreiding aan zijn door gezinsuitbreiding inmiddels te kleine woning te realiseren. De Gemeente keurde echter de verschillende plannen die hij daarvoor liet tekenen af, omdat men aan de Draaiweg een groter en meer stedelijk gebouw wensbaar achtte dan Edo voor ogen had.

         Toen hij uiteindelijk met zijn plannen bij ons kwam hebben wij voorgesteld om in het plan als investering ook twee extra appartementen voor de verhuur op te nemen. In Utrecht is er altijd tekort aan woonruimte, en hiermee konden we een groter volume realiseren en zo ook aan de eis van de Gemeente voldoen.

         Edo toonde zich een groot liefhebber van Middeleeuwse en vroeg-Renaissancistische architectuur, wat voort bleek te komen uit zijn liefde voor robuust en ambachtelijk bouwen. Wij hebben deze voorliefde in een modern en stedelijk gebouw kunnen opnemen door hier vooral in de detaillering aan te refereren: met de grote houten raamwerken met pen-in-gat-verbindingen rond de loggia's en het trappenhuis, en de wijze  waarop de kozijnen achter het metselwerk zijn aangebracht, wat een sterke nadruk legt op het metselwerk van de gevel. In de woningen bleek het mogelijk tegen dezelfde kosten de betonnen woningscheidende vloeren te storten op een verloren bekisting van brede houten delen op zware vierkante balken.