Opdrachtgever
  Soort project
   Functie
    Gebouwvorm
     Materiaal
      Bescherming
       Omgeving
        Status
         Veldschuur Landgoed Welna - Epe
          gegevens project  
         down
         up
         Op Landgoed Welna in Epe is een gebouw ontworpen in duurzame houtstapelbouw. Hiervoor is in samenwerking met Welna Bouwhout een nieuwe logbouwmethode ontwikkeld, met een ingetogen hedendaagse uitstraling. Al het massieve hout is naaldhout van de eigen houtproductie uit de bossen van Landgoed Welna, in totaal 75 m3 Grenen en Douglas, toegepast in de constructie, gevelbekleding, dakbedekking en aftimmerwerk in het interieur.
          
         De hier toegepaste logbouwmethode is de zg. omgekeerde logbouw, waarbij de massieve logs in het interieur zichtbaar blijven. Dit zorgt binnen voor een zeer bijzondere sfeer en beleving. De dakbedekking bestaat uit Grenenhouten dakpannen.
         Wanden en dak zijn geïsoleerd met vlasdekens van Isovlas. Al het gebruikte inlandse naaldhout is gemodificeerd met fluorzouten, een ecologisch verantwoorde wijze van verduurzamen. Hierdoor ontstaat een zeer stabiel product met een lange levensduur.
         De gevelbekleding is zwart gebeitst met Hermadix waterbeits.
          
         Constructief is het een bijzonder gebouw omdat door het drogen en krimpen van de logs alle dragende gebouwdelen zullen zakken, in de nok zelfs zo’n 9 cm. De detaillering is zodanig ontworpen dat deze beweging ten opzichte van starre gebouwdelen niet alleen goed wordt opgenomen, maar dit proces het gebouw zelfs uiteindelijk constructieve stabiliteit geeft.
         Het dak is bijvoorbeeld opgebouwd uit geprefabriceerde houten doosvormige elementen met een vrije overspanning van 9 meter, die tijdens het zakken in elkaar zullen schuiven en zo een onwrikbaar geheel gaan vormen.
          
         De architectuur van het gebouw is eigentijds maar refereert in vormgeving en materialisering ook aan traditionele gebouwvormen als boerenschuren en schaapskooien zoals deze in de omgeving voorkomen.