Opdrachtgever
  Soort project
   Functie
    Gebouwvorm
     Materiaal
      Bescherming
       Omgeving
        Status
         Het Gebouw Leidsche Rijn - Utrecht
          gegevens project  
         down
         up

         Op de plek waar over enkele jaren het Leidsche Rijn Centrum zal verrijzen, staat een tentoonstellingspaviljoen ontworpen door kunstenaar Stanley Brouwn. Het ontwerp van deze nestor van de Nederlandse conceptuele kunst is uiterst eenvoudig: twee blokken die kruislings over elkaar liggen. De maten van het gebouw zijn afgeleid van de ‘brouwnvoet’, de voetmaat die de kunstenaar zelf hanteert als alternatief voor het metrisch systeem. De uitvoering is tot stand gekomen met medewerking van de Utrechtse architect Bertus Mulder.

         Het Gebouw is in 2005 tijdens de beeldende-kunstmanifestatie ‘Pursuit of Happiness’ geopend. Sindsdien is het in gebruik als ‘proefmuseum’ voor Leidsche Rijn: diverse kunstinstellingen en particuliere initiatieven zijn uitgenodigd om hier een presentatie te verzorgen. Het paviljoen is buitengewoon intensief gebruikt onder anderen door het kindermuseum Villa Zebra, maar ook door Utrechtse instellingen als het CBK en Genootschap Kunstliefde. Het CP (Curatorial Training Programme) van De Appel in Amsterdam heeft Het Gebouw tot centrum van hun eindpresentatie gemaakt.

         Ook al is het paviljoen ontworpen als tijdelijke structuur, Het Gebouw blijft bewaard voor Leidsche Rijn. Het is opgenomen in de toekomstige plannen voor het stadsdeelcentrum waar ook de boerderij en het zomerhuisje een plek vinden. De gemeente is met het Centraal Museum, Villa Zebra en Via Vinex in gesprek over de toekomstige exploitatie van Het Gebouw.