Opdrachtgever
  Soort project
   Functie
    Gebouwvorm
     Materiaal
      Bescherming
       Omgeving
        Status
         Hinthamerstraat 138 - 's Hertogenbosch
          gegevens project  
         down
         up

         Achter een eenvoudige 19de-eeuwse gevel aan de Hinthamerstraat in Den Bosch bevindt zich een huis met sporen van 500 jaar interieurgeschiedenis. Het huis heeft een zeer hoge cultuurhistorische waarde. Zo zijn er muurschilderingen en plafonds uit zowel de 16de en de 19de eeuw bewaard.

         Het huis werd in het midden van de 16de eeuw gebouwd. De houtconstructie is dendrochronologisch gedateerd op circa 1545. De indeling in een voor- en achterhuis gescheiden door een brandmuur is gebruikelijk in Den Bosch. De brandmuur was de plek voor het rookkanaal. Uit deze bouwtijd zijn de kelders, de zijmuren, de balklagen en de kap nog aanwezig.

         In een spannende strijd is het huis Hinthamerstraat 138 in 's-Hertogenbosch afgevallen als kandidaat voor de eretitel ‘Het Mooiste Pand van Nederland'. In het gelijknamige televisieprogramma wordt aandacht gevraagd voor bedreigde historische gebouwen. Het kleine maar zeer bijzondere huis was één van de vier overgebleven kandidaten die streden om de eretitel en een miljoen euro restauratiegeld, beschikbaar gesteld door de BankGiro Loterij.