Opdrachtgever
  Soort project
   Functie
    Gebouwvorm
     Materiaal
      Bescherming
       Omgeving
        Status
         Hoofdweg - Amsterdam
          gegevens project  
         down
         up

         RENOVATIE HOOFDWEG 405-431 en JAN VAN GALENSTRAAT 184-188

         Het woningenblok Hoofdweg 413-431 is in 1925 ontworpen door architect J. M. van der Mey, één van de grondleggers van de Amsterdamse school. De bebouwing aan de overzijde van de Hoofdweg is in de navolgende jaren gebouwd en spiegelsymmetrisch van opzet

         In dezelfde bouwcampagne is de kop gebouwd, op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Hoofdweg Jan van Galenstraat 184-188, en Hoofdweg 405-411 ontworpen door H. Th. Wijdeveld. Deze is spiegelsymmetrisch met de bebouwing aan de overzijde van de Jan van Galenstraat.

         De gevel heeft door een sobere baksteendecoratie een ritmische geleding. De vensters, door uit de gevel stekende bakstenen omkadering gekoppeld tot vensterstroken, geven de gevel een horizontaal karakter. Deze geleding wordt bij de entreepartijen doorbroken door verticale accenten in het metselwerk en afwijkende vensterhoogte. Doordat dit accent telkens een entreepartij overslaat overheerst het horizontale karakter. De toegangsdeuren zijn gekoppeld onder een granieten luifel, gedragen door granieten muurdammen. De deuren zijn met kenmerkende Amsterdamse school vormen gedetailleerd.

         De totale renovatie beslaat de kop op de hoek van de Jan van Galenstraat 184 -188 en het deel Hoofdweg 405 - 431.

         Het deel aan de Hoofdweg beslaat 10 woningtraveeën bestaande uit vijf bouwlagen met in totaal 30 woningen. De kop bevat 15 woningen en 5 bedrijfsruimten.

         In totaal beslaat de hele renovatie 45 woningen en 5 bedrijfsruimten.

         Uitgangspunt voor deze restauratie/ renovatie is reconstructie van het oorspronkelijke beeld. Alle kozijnen en ramen zijn geheel vernieuwd in hout met uitzondering van de kozijnen bij de bedrijfsruimten op de begane grond.

         De indelingen van de woningen zijn gewijzigd. De woonkamers, badkamer en de slaapkamers zijn vergroot. Het gebouw is installatietechnisch aangepast aan de huidige eisen.

         Daarbij zijn er 10 verticale samenvoegingen van de begane grond met de eerste verdieping en 12 verticale samenvoegingen van de derde verdieping met de vierde verdieping. De vierde verdieping is de voormalige bergingenlaag. Deze samenvoegingen hebben op de vierde verdieping allemaal een groot dakterras. Alle woningen hebben buitenruimten in de vorm van een tuin, balkon of dakterras.