Opdrachtgever
  Soort project
   Functie
    Gebouwvorm
     Materiaal
      Bescherming
       Omgeving
        Status
         Bakemabuurt - Amsterdam
          gegevens project  
         down
         up

         Renovatie van twee woonblokken in de Bakemabuurt, één blok aan de Sam van Houtenstraat en één blok aan de Dr. H. Colijnstraat

         De Bakemabuurt in de wijk Geuzenveld is de concretisering van de ideeën van vooraanstaande stedenbouwkundigen en architecten
         van het Nieuwe Bouwen over volkswoningbouw en als zodanig architectuurhistorisch van belang. De Bakemabuurt is een goed
         voorbeeld van ontwerpuitgangspunt ‘licht, lucht en ruimte‘ dat van Eesteren hanteerde voor het Amsterdams uitbreidingsplan (AUP).
         Het plan onderscheidt zich van andere woningbouwplannen uit die tijd door de consequentheid in uitwerking van stedenbouw en
         architectuur.
         De opgave hield onder meer in - behalve het terugbrengen van de esthetische kwaliteiten van het oorspronkelijke ontwerp - het inpassen
         van liften en bergingen, en het opheffen van algemene gebreken van technische en functionele aard.

          

         Sam van Houtenstraat:

         De renovatie betreft het renoveren op hoog niveau van 80 maisonnettewoningen, het inpassen van nieuwe bergingen, centrale entrees met liften en het uitbreiden van 18 bestaande bedrijfsruimtes.

         De oorspronkelijke architectuur is van van den Broek en Bakema (1954).

         Aanpassingen aan het gebouw mogen geen afbreuk doen aan de oorspronkelijke scherpte en helderheid van de architectuur.

         De van oorsprong openbaar toegankelijke trappenhuizen zijn afgesloten. Er zijn 2 nieuwe trappenhuizen gemaakt met centrale entrees en liften.Deze zijn als zelfstandige elementen ontworpen en ingepast in de bestaande compositie van verticale en horizontale lijnen van het hoofdvolume.

         De maisonnettewoningen op de eerste verdiepingen hebben dakterrassen gekregen.De indelingen van de woningen zijn gewijzigd. De woonkamers, badkamers en de hoofdslaapkamers zijn vergroot. Het gebouw is installatietechnisch aangepast aan de huidige eisen.Voor het vervangen van de kozijnen van de woningen en de bedrijfsruimtes is het uitgangspunt de oorspronkelijke verfijning en indeling geweest. De gebruikers van de bedrijfsruimtes is een voorstel gedaan voor een uniforme aanpak van reclame en verlichting op en aan de puien en toepassing van rolluiken achter in plaats van voor de puien.

         Dr. H. Colijnstraat:

         De renovatie betreft het renoveren op hoog niveau van 22 maisonnettewoningen en 8 één laagse begane grond woningen, het inpassen van nieuwe bergingen en een nieuw trappenhuis met lift.

         De oorspronkelijke architectuur is van van den Broek en Bakema (1954). Aanpassingen aan het gebouw mogen geen afbreuk doen aan de oorspronkelijke scherpte en helderheid van de architectuur.

         De van oorsprong openbaar toegankelijke trappenhuizen zijn afgesloten. Er is 1 nieuw trappenhuis gemaakt met een centrale entree en lift.Deze is als zelfstandige element ontworpen en ingepast in de bestaande compositie van verticale en horizontale lijnen van het hoofdvolume.

         Er zijn 11 maisonnettewoningen op de eerste en tweede verdieping en er zijn 11 maisonnettewoningen op de derde en vierde verdieping. Deze woningen hebben allemaal een groot balkon, de type B woningen hebben zelfs op beide lagen een balkon.Er zijn 8 één laagse begane grond woningen met tuin.

         De indelingen van de woningen zijn gewijzigd. De woonkamers, badkamers en de hoofdslaapkamers zijn vergroot. Het gebouw is installatietechnisch aangepast aan de huidige eisen. Alle woningen hebben een buitenberging.

         Voor het vervangen van de kozijnen van de woningen is het uitgangspunt de oorspronkelijke verfijning en indeling geweest.